Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Wat kost een scooter rijbewijs?

Dus jij wil de wereld verkennen met de scooter? Tof! Maar je weet ook: voordat dat kan, moet je eerst je scooterrijbewijs (AM-rijbewijs) halen. Met dat papiertje op zak mag je met een scooter, bromfiets, snorfiets en brommobiel rijden. Ook een fatbike, elektrische scooter en motorscooter mag je besturen met een AM-rijbewijs.

Om je scooterrijbewijs te halen, moet je eerst tijdens het theoretisch examen bewijzen dat je verkeersregels kent en gevaarlijke situaties herkent. Pas als je dat examen hebt gehaald, ga je door naar het praktijkexamen. Daar beoordeelt een deskundige je rijvaardigheden. En helaas, dat kost geld.

Maar geen zorgen, in deze blog vertellen we stap voor stap met welke kosten je rekening moet houden voor je je scooterrijbewijs kan halen.

Let op: Als je al een autorijbewijs of motorrijbewijs hebt, heb je geen AM-rijbewijs nodig om op een scooter te mogen rijden.

Hoe duur is een bromfietsrijbewijs?

Als je al droomt van het scooterrijden, vergeet je de kosten voor een bromfietsrijbewijs liever. Logisch. Toch is het niet onverstandig om ze van tevoren even te checken. Dan weet je wat je kan verwachten.

Als je je rijbewijs gaat halen, krijg je te maken met vier soorten kosten:

Meer weten over de kosten van een scooterrijbewijs? We leggen alle kosten verder uit.

Wat kost een theorie-examen?

Het theorie-examen voor een scooterrijbewijs leg je af bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Zij vragen daar standaard €41,- per examen voor. Haal je een toets niet? Dan betekent dit dat je opnieuw €41,- betaalt om het nog een keer te proberen.

Soms betaal je meer dan €41,-. We zetten die uitzonderingen op een rijtje.

Wat kost het praktijkexamen voor een scooter?

Ook het praktijkexamen leg je af bij het CBR. Het standaardbedrag voor dit examen is €130,-. Toch betaal je vaak meer. Dat heeft alles te maken met hoe je je praktijkexamen regelt.

Dat doe je namelijk via je rijschool. Zij zijn verplicht een lesscooter en een instructeur te regelen. Daar vragen zij een vergoeding voor.

Gemiddelde kosten voor scooterrijlessen

En dan, je scooterrijlessen. De kosten voor scooterrijlessen verschillen per rijschool. De bedragen schommelen tussen de €35,- en €55,- per uur, maar de meeste rijscholen vragen rond de €45,- voor een uur les. Ga je een rijschool uitzoeken? Vraag meerdere offertes op en kijk dan goed of het tarief per 50 minuten, per uur of per anderhalf uur is. Zo vind je makkelijk de goedkoopste rijschool in jouw buurt.

Vraag ook altijd na of de instructeur voor je kan inschatten hoeveel rijlessen je ongeveer nodig gaat hebben. Zo weet je meteen wat je (ongeveer) mag verwachten. Gemiddeld heb je 4 tot 6 uur les nodig.

Rijbewijskosten bij de gemeente

Heb je al je rijlessen gevolgd en het theorie- en praktijkexamen gehaald? Dan ben je er nog niet helemaal. Je moet nog je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De kosten verschillen per gemeente, maar ga uit van een bedrag tussen de €40,- en €50,-. Neem voor je aanvraag ook een geldig identiteitsbewijs mee en een pasfoto. Na je aanvraag duurt het 5 tot 6 werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen.

Scooterrijbewijs met spoed

Kun je niet zolang wachten? Dan kun je hem ook aanvragen met spoed. Met zo’n aanvraag kun je je rijbewijs de volgende werkdag al ophalen. Een spoedaanvraag kost ongeveer €32,-, maar dat verschilt per gemeente.

Meer informatie over scooterregels

Nu je je rijbewijs hebt, kun je eindelijk de weg op. Maar dan heb je wel de juiste kleding nodig. Want wanneer moeten jij en je passagiers een helm op?

Hoeveel kost een scooterrijbewijs?

Er zijn dus veel kosten waar je rekening mee moet houden voor je met een scooter de weg op mag. Van rijlessen en examens tot het aanvragen van je rijbewijs. Als bij elkaar opgeteld, kost een scooterrijbewijs ongeveer €400,- tot €500,-.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.838 beoordelingen