Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Zijn elektrische steps legaal?

De e-step. Misschien heb je ze wel eens door de straten in jouw stad of dorp in Nederland zien bewegen. Of je bent ze tegengekomen in het buitenland. Een e-step is een elektrische step. Zij zijn lekker snel, makkelijk mee te nemen en milieuvriendelijk. Maar je hoort sommige mensen zeggen dat elektrische steps helemaal niet legaal zijn in Nederland. Hoe zit dat? Laten we eens een kijkje nemen in het wetboek met alle regels voor de e-step

Is een elektrische step verboden?

Het eerlijke antwoord op die vraag is: ja en nee. Sommige elektrische steps zijn verboden, sommige niet. Al kunnen we alvast verklappen dat bijna iedere e-step verboden is in Nederland. Dat komt omdat een e-step wordt gezien als een motorvoertuig. Ze moeten daarom - niet verrassend - voldoen aan de eisen voor een motorvoertuig. En dat doen ze lang niet allemaal.

Welke e-steps zijn legaal?

Maar toch zijn er enkele e-steps die wél legaal zijn. Dat komt omdat deze e-steps niet onder de regels van de motorvoertuigen vallen, maar onder de regels voor ‘bijzondere bromfietsen’. Die regels geven onder andere aan dat geen enkele bijzondere bromfiets harder mag dan 25 km/u op de openbare weg. Ook moet zo’n voertuig worden goedgekeurd door de RDW. Alleen de fabrikant kan zo’n goedkeuring aanvragen.


Wil je écht met een e-step de weg op? Dan heb je de keuze uit deze vier varianten:

Weet dat alle andere e-steps niet voor niets zijn afgekeurd. Ze kunnen onveilig zijn. Laat elektrische steps die verboden zijn dus thuis. 


Wil je toch op een e-step rijden? Kijk dan eens over de grens. In vrijwel ieder ander Europees land is een e-step toegestaan, al kunnen de regels per stad of regio verschillen.

Wat zijn de regels rondom elektrische steps?

Het is niet gek dat je je wil verdiepen in de elektrische step. We vertelden al dat e-steps lekker snel, milieuvriendelijk en makkelijk mee te nemen zijn. Maar wist je ook dat je geen helm nodig hebt, geen rijbewijs hoeft te hebben en geen kenteken hoeft aan te vragen? En wat ook leuk is: je mag een e-step al besturen als je 16 jaar oud bent. Je moet alleen rekening houden met de verzekering. Het is verplicht een elektrische step WA te verzekeren.


Ga je toch de weg op met een elektrische step die verboden is in Nederland? Dan riskeer je een boete van zo’n €360,-. Bovendien wordt je step in beslag genomen. En veroorzaak je een ongeluk? Dan zijn alle financiële gevolgen voor jou, omdat je step niet verzekerd is. Die verboden e-step kun je dus maar beter alleen gebruiken op eigen terrein. Want dat mag wel.

Elektrische step kopen in Nederland?

Ga je een elektrische step kopen? Vraag de verkoper of fabrikant even of jouw step daadwerkelijk de weg op mag. En ben je van plan je step in het buitenland te gebruiken? Check dan eerst de lokale regels. Sommige landen staan alleen elektrische steps toe die niet harder dan 20 km/u gaan of een limiet van 250 Watt hebben.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.838 beoordelingen