Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Help! Mijn scooter start niet (Checklist)

Start jouw benzine scooter of brommer niet meer? Het niet starten van een scooter of brommer is voor veel bestuurders enorm herkenbaar, vooral als het voertuig een (lange) tijd stil heeft gestaan. Maar wat moet je nou doen als je je scooter weer wil opstarten? Heeft jouw scooter een tijd stilgestaan en ben je weer van plan te gaan rijden? Loop dan langs alle stappen van deze checklist en samen zorgen we ervoor dat jij weer kan rondrijden. Uiteraard zijn er een aantal stappen of onderdelen waar je rekening mee moet houden. 

Je kan een aantal dingen prima zelf controleren, maar soms is het ook handig om een expert in te schakelen. Gelukkig hebben wij bij La Souris een groot team aan vakexperts in onze winkels door heel Nederland heen. Zij weten precies waar ze op moeten letten om jou snel en veilig weer op de weg te laten rijden. Wil je graag een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt of reparatie bij La Souris? Voor een onderhoudsbeurt of reparatie dien je eerst een afspraak te maken. Vul online het aanvraagformulier in of neem contact op met onze klantenservice, zij plannen met jou een afspraak in en bespreken een geschikte tijd & datum met jou om onderhoud uit te voeren aan de scooter.

Het Stappenplan / De Checklist

Eerst zelf aan de slag? Loop dan onderstaande punten na bij jouw scooter.

 1. Brandstof
  Controleer eerst of er nog voldoende benzine in de tank zit van je scooter. Controleer niet alleen de brandstofmeter op het dashboard/de kilometerteller, maar bekijk ook de benzinetank van de scooter. De teller kan misschien defect zijn. Draai daarom ook de tankdop eraf en kijk binnen in de benzinetank. Zonder brandstof kom je niet ver.

 2. Sleutel in het contact
  Kijk of de sleutel van de scooter correct in het contactslot zit en zorg ervoor dat de sleutel contact maakt. De sleutel moet naar rechts gedraaid zijn om contact te maken.

 3. Dodemansknop / Kill Switch
  De rode schakelaar, genaamd Kill Switch (ook wel bekend als Dodemansknop), bevindt zich aan de rechterkant van het stuur. Deze Kill Switch zorgt ervoor dat je scooter uitgaat als de knop naar rechts wordt gedrukt. Wanneer deze rode schakelaar tijdens het starten naar rechts op het ronde pijltje met een kruis erdoorheen staat, dan staat de motor niet aan. Dit betekent dus dat de scooter niet kan starten.

  De stand van de Kill Switch verschilt per model. Bij de meeste La Souris modellen - de Sourini, Sourini S, Sourini RS en Sourini R en de City modellen - moet de rode schakelaar naar links staan (Ω). Bij alle La Souris retro modellen moet de rode schakelaar op ‘RUN’ staan.

 4. Zijstandaard
  Zorg ervoor dat de zijstandaard volledig omhoog is ingeklapt. De startbeveiliging voorkomt dat je de scooter kan starten en weg kan rijden op de scooter met de zijstandaard uitgeklapt.

 5. Filters en bougie
  Wanneer een scooter al een (lange) tijd heeft stilgestaan kan de scooter schade hebben opgelopen. Zijn de bougies aan vervanging toe en is het luchtfilter nog schoon? Een slecht functionerende bougie zorgt voor een slecht startende motor of minder vermogen. Een vervuilde luchtfilter veroorzaakt een tekort aan lucht waardoor brandstofverbruik hoger wordt en de prestaties van de scooter slechter worden. Kijk de filters en bougie dus nauwkeurig na, want dit kan namelijk leiden tot startproblemen.

 6. Zekering
  Heb je tijdens het opstarten niet alleen problemen met het starten, maar werken de toeter en de knipperlichten ook niet? Dan ligt het waarschijnlijk aan de zekering, die los kan zitten. Zekeringen zijn er om te voorkomen dat de bedrading door kan branden. Deze zekering bevindt zich bij de La Souris scooters onder de voetplaten bij de accu, onder een wit kapje. Zorg ervoor dat de zekering goed vastzit.

 7. Accuproblemen
  In de koude wintermaanden heeft een accu het zwaar. Wanneer je geen druppellader tot je beschikking hebt, loopt de accu langzaam leeg. Hoor je een hoog geluid tijdens het opstarten van de scooter? Gebruik dan de kickstarter in plaats van de elektrische start.

 8. Scooter met kickstart starten
  Wanneer je scooter een (lange) tijd heeft stilgestaan, is het onverstandig om je scooter elektrisch te starten. De benzine in de carburateur kan verdampt zijn. Ook is de kans aanwezig dat de accu niet meer zo vol zit. Dit kan ervoor zorgen dat de accu kapot gaat. Het is daarom belangrijk dat je de scooter via de kickstarter start. Volg de stappen hieronder om je scooter via de kickstarter te starten.

  Zet je scooter op de middenstandaard. Klap vervolgens het kickstartpedaal uit. Ga links van de scooter staan, houd je linkerbeen op de grond, houd met je linkerhand het linkerhandvat vast en met je rechterhand het rechterhandvat vast. Zet daarna je rechtervoet op het kickstartpedaal. Trap met je rechtervoet het kickstartpedaal 5 tot 10 keer naar beneden, waarbij je voet contact houdt met het kickstartpedaal. Voer dit uit met vloeiende, krachtige bewegingen en houdt de linkerhandrem ingeknepen. Probeer het eerst met het gas dicht. Werkt dit niet? Wacht dan een paar minuten en probeer het nogmaals door voorzichtig een klein beetje gas bij te geven.

Wil je scooter nog steeds niet starten?

Heb je alle stappen gevolgd, maar lukt het nog steeds niet om de scooter te starten? Helaas, je hebt alles binnen je eigen macht geprobeerd. Dan kun je er iemand naar laten kijken. Wij raden aan om een afspraak in te plannen voor onderhoud bij een van onze winkels bij jou in de buurt. Onze experts lossen dagelijks deze problemen voor onze klanten op.

Voor een onderhoudsbeurt of reparatie dien je altijd eerst een afspraak te maken. Vul online het aanvraagformulier in of neem contact op met onze klantenservice, zij plannen met jou een afspraak in en bespreken een geschikte tijd & datum met jou om onderhoud of reparatie aan de scooter uit te voeren. Onze monteurs staan voor jou klaar in onze winkels bij jou in de buurt. Liever een onderhoudsbeurt aan huis? Geen probleem, onze monteurs komen graag bij jou thuis langs met onze mobiele werkplaats! Zo ben jij in no-time weer mobiel. 

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Elektrische mamafietsen Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 4,0 van 5 - 4.646 beoordelingen