Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Hoe werkt een elektrische scooter?

Nu je tegenwoordig ook elektrische scooters kunt aanschaffen, is het fijn om te weten hoe deze werken en wat de voordelen zijn. Daarnaast is het ook handig om te weten wat nou precies het verschil is met een benzine scooter. De verschillen zijn toch groter dan je denkt!

Rijden op een elektrische scooter

In plaats van gas te geven en de rem in te drukken, zul je bij een elektrische scooter een startknop in moeten drukken. Met slecht weer is het soms lastig om een benzine motor te starten. Met een accu heb je hier geen last van. De elektrische scooter start meteen en je kunt gelijk wegrijden. Bij sommige elektrische scooters is het remsysteem zo aangepast dat je accu opgeladen wordt tijdens het remmen. Verder maakt de elektrische scooter weinig geluid en is hij milieuvriendelijker. Het kost je bovendien ongeveer vijftig cent om de hele accu vol te laden. Kijk wel uit als je op een elektrische scooter rijdt, want niet iedereen hoort je van een afstand aan komen rijden. 

Elektrische scooter opladen

Bij het opladen van een elektrische scooter hoef je niet naar het dichtstbijzijnde tankstation. De accu van een scooter kun je eenvoudig met de standaard meegeleverde laadkabel thuis of op het werk via het stopcontact opladen. Het ligt aan het type accu of de accu er ook uitgehaald kan worden. Dit wordt een uitneembare accu genoemd. Met een snellader is het ook mogelijk om de laadtijd te beperken. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je op een elektrische scooter rijdt. De actieradius is namelijk korter dan bij een benzine scooter terwijl de laadtijd gemiddeld vier tot zes uur duurt bij een elektrische scooter. De actieradius betekent de afstand die een elektrische scooter kan afleggen zonder opnieuw op te laden. De scooters van La Souris hebben een gemiddelde actieradius van vijftig kilometer. In de praktijk is dit voldoende om een dagje rijden te laten slagen. In de avond kan de elektrische scooter makkelijk weer opgeladen worden zodat je de volgende dag weer op pad kan. 

Verschillende soorten accu’s

Een elektrische scooter kan voorzien zijn van een lithium of een loodaccu. De lithium accu heeft een grotere actieradius en gaat een stuk langer mee dan een loodaccu, namelijk drie tot vier jaar. De lithium accu is daarom ook duurzamer. Verder kan de lithium accu gemiddeld drie uur sneller opgeladen worden en raakt deze minder snel beschadigd. De loodaccu is daarentegen ook een stuk zwaarder. Wist je trouwens dat je de loodaccu helemaal niet uit de scooter kunt verwijderen? Een lithium accu is wel een duurdere aanschaf maar brengt ook meer gemak bij het opladen. Let wel op, want bij een lithium accu past er geen helm onder het zadel. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van een elektrische scooter.

Ervaring elektrische scooter

Uit ervaringen op het internet blijkt dat klanten erg tevreden zijn over het gebruik van de elektrische scooter. Er is voldoende actieradius voor woon en werkverkeer of voor een leuke dag touren. Verder rijdt de elektrische scooter net zo fijn als een benzine scooter. De elektrische scooter maakt weinig geluid en mag daarom ook in milieuzones rijden. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn deze milieuzones niet voor iedere scooter toegankelijk. Scooters met een vervuilende motor worden geweerd, om bescherming te garanderen van het milieu tegen uitlaatstoffen. Een elektrische scooter is milieuvriendelijker, omdat deze geen vervuilende motor heeft. Deze regels zijn per gemeente verschillend. Daarnaast is een onderhoudsbeurt in de meeste gevallen stukken goedkoper, omdat een elektrische scooter minder draaiende en slijtende onderdelen heeft. Ook het opladen van de accu is vele malen goedkoper dan het tanken van benzine. Bij La Souris hebben we mooie kwaliteitsvolle elektrische modellen voor lang rijplezier en een leuke prijs.

Elektrische scooter opvoeren

Net als bij een benzine scooter is het mogelijk om de elektrische scooter op te voeren. Hier zul je een sterkere accu voor nodig hebben en een aanpassing in de software. Daarnaast gaat de actieradius ook omlaag. Door het opvoeren van de scooter kun je wel een stuk sneller. Maar dit is niet officieel toegestaan. Officieel mag de snorscooter maar 25 km/h en de bromscooter 45 km/h. Je kunt voor het opvoeren van je scooter boetes krijgen en een WOK-status. Bij een WOK-status zul je de scooter opnieuw moeten laten keuren. Je zult je scooter dus weer in originele staat moeten brengen. Opvoeren is uiteraard altijd op eigen risico.

Onderhoud van een elektrische scooter

Met een elektrische scooter heb je weinig onderhoudskosten, omdat de accu namelijk een lange levensduur heeft. Wel zou een nieuwe accu een dure aankoop zijn. Deze is aan vervanging toe wanneer je merkt dat de elektrische scooter de topsnelheid of actieradius niet meer haalt. Zorg ervoor dat de elektrische scooter regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Verder wordt het aanbevolen om ieder jaar de banden te vervangen en later in de tijd eventueel de remmen. Wanneer er zorgvuldig met de scooter omgegaan wordt, is de levensduur een stuk hoger. De scooter buiten laten staan, zonder scooterhoes, is één van de redenen waarom de levensduur achteruit gaat. Water en stof kunnen in de onderdelen komen, wat de elektrische scooter kan beschadigen. De elektrische scooter is in het begin een duurdere aanschaf dan een benzine scooter. Je kunt hier subsidie voor aanvragen bij sommige gemeenten. Check even of dit ook bij jouw gemeente het geval is. Bij een elektrische scooter heb je geen speciale verzekering nodig. Deze is dus hetzelfde als bij een benzine scooter. Bij La Souris kun je gemakkelijk bij de aanschaf van een nieuw model online een verzekering afsluiten of in één van onze winkels. 

Aanschaf elektrische scooter

De prijzen voor een elektrische scooter kunnen nogal uiteenlopen en variëren vaak per aanbieder. Bij La Souris hebben we een groot aanbod aan elektrische scooters vanaf €1649. Ook hebben we luxe varianten die voorzien zijn van de nieuwste technieken. Zie je een elektrische scooter die je echt niet wil laten schieten, maar komt het even minder goed uit? Geen probleem, bij La Souris kun je zorgeloos gebruik maken van betalen in termijnen. 

Pas op bij de aanschaf van een tweedehands model op andere websites dan bij La Souris. Deze elektrische scooters hebben meestal problemen met de accu, zelfs bij nieuwere modellen. La Souris test eerst alle tweedehands scooters, voordat ze verkocht worden. Onze nieuwe elektrische scooters zijn direct uit voorraad leverbaar en worden op wens ook thuisbezorgd. Daarnaast bieden we twee jaar fabrieksgarantie op een Lithium accu scooter en één jaar op een Lood accu scooter. Als er iets mis is met jouw scooter of als je andere problemen hebt, staan we klaar om te helpen.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Elektrische mamafietsen Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,8 van 5 - 4.187 beoordelingen