Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit

Ook fatbikes ontkomen niet meer aan rollerbank

Een fatbike, speed pedelec of elektrische fiets opvoeren? Dat kun je maar beter niet doen. Met name omdat opvoeren levensgevaarlijk is, maar ook omdat de politie je sinds kort makkelijker op de bon kan slingeren als je voertuig is opgevoerd. Sinds februari hebben zij rollerbanken die de topsnelheid van jouw fatbike, speed pedelec of elektrische fiets kunnen meten. 


Vroeger kon de politie met een rollerbank alleen de snelheid van brom- en snorfietsen meten, maar die tijd is voorbij. Gaat jouw fatbike of elektrische fiets harder dan 25 km/u of harder dan 6 km/u bij gebruik van de gashendel (Walk Assist). Dan mag je een boete van €290,- verwachten. Word je daarna nog een keer gepakt, krijg je weer een boete van €290,-. Bij de derde keer kan je voertuig meegenomen worden. Trouwens, met een speed pedelec mag je ietsjes harder: tot 45 km/u met trapondersteuning. Wel mét helm, natuurlijk.


Je voertuig opvoeren kan je dus een hoop geld kosten. En hopen dat je geen rollerbank tegenkomt? Daar kun je beter niet op gokken. De politie heeft maar liefst 247 nieuwe rollerbanken besteld. Vanaf mei 2024 worden alle banken in gebruik genomen.

Ongevallen

"Er is op dit moment een grote opkomst van elektrische voertuigen, waaronder fietsen", zegt een woordvoerder van de politie tegen de NOS. "Ook is er een stijgende lijn te zien in het aantal ongevallen." De politie denkt dat het stijgende aantal ongevallen komt doordat het voor automobilisten lastig is om de snelheid van snelle fatbikes of fietsen in te schatten. Zeker als die harder gaan dan is toegestaan.

Wat is een rollerbank?

Een rollerbank is niet meer dan een meetapparaat met twee rollen. Denkt de politie dat jouw voertuig wel eens harder kan gaan dan toegestaan, dan rijdt hij het achterwiel op de rollerbank en draait hij het gas vol open. Zo achterhaalt de politie wat de topsnelheid van jouw voertuig is. 

 

 

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.838 beoordelingen