Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Boete scooter rijden zonder helm

De regels voor scooterrijden zijn duidelijk: de bestuurder en bijrijders zijn verplicht een helm te dragen. Deze regels gelden sinds 1 januari 2023 in heel Nederland. Maar wat als je dat niet doet en dus zonder helm op de scooter stapt?

Zo hoog is de boete als je geen helm draagt op de scooter

Het is een duur geintje om zonder helm scooter te rijden. De boete voor rijden zonder helm bedraagt €100,- plus €9,- administratiekosten. €109,- in totaal dus. Toch zonde als je je zuurverdiende geld aan zo’n boete moet uitgeven.

Dat je een boete krijgt voor rijden zonder helm is niet voor niets. Een helm dragen doe je voor je eigen veiligheid. In 2018 schreven 130 artsen een noodbrief naar de Tweede Kamer. Daarin maakten zij zich zorgen over het aantal verkeersongelukken met blijvend letsel. Het dragen van een helm verkleint de kans op blijvend letsel. Je kunt dus maar beter een helm dragen. Voor je eigen veiligheid en voor je portemonnee.

Boete rijden zonder rijbewijs op een scooter

Stap je op een scooter, fatbike, motorfiets of elektrische scooter zonder rijbewijs? Dan kun je een boete voor rijden zonder rijbewijs op een scooter verwachten. Die boete bedraagt maar liefst €260,-. Ook daar komen nog €9,- administratiekosten bij.

Wie krijgt de boete als de bijrijder geen helm draagt?

Niet alleen jij als bestuurder moet een helm dragen. Ook je bijrijders zijn dat verplicht, zij kunnen nu eenmaal blijvend letsel oplopen bij een ongeluk. Dat is dan ook hun verantwoordelijkheid. Als je passagier geen helm draagt, moet hij/zij de boete betalen. Met andere woorden: de persoon die geen helm draagt, krijgt de boete. Tenzij de bijrijder 12 jaar of jonger is. Dan is de bestuurder verantwoordelijk.

Regels voor deelscooters

Ook als je een deelscooter van bijvoorbeeld Felyx of Go Sharing rijdt, kun je maar beter een helm dragen. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om met helm een deelscooter te besturen. Doe je dat niet, dan kun je een boete van €100,- en €9,- administratiekosten verwachten.

Boete voor rijden zonder helm voorkomen

Om een boete voor rijden zonder helm te voorkomen, hebben we een gouden tip: draag een helm. Dat geldt voor de bestuurder, maar ook voor de bijrijder of bijrijders.

Maar let op. Ook als je met een helm rijdt, kun je een boete krijgen. Je mag namelijk niet met iedere willekeurige helm de weg op; hij moet goedgekeurd zijn. Een goedgekeurde helm herken je aan een cirkel van de hoofdletter E. Daarachter staat een cijfer.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.838 beoordelingen