Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Wat kost een scooterverzekering?

Welke scooter je ook rijdt, hoe oud je ook bent. Als scooterrijder ben je verplicht een scooterverzekering af te sluiten. En dat kost geld. Maar de exacte prijs die jij betaalt, hangt af van meerdere factoren. Er zijn bijvoorbeeld verschillende verzekeringspakketten, maar ook je leeftijd en woonplaats kunnen invloed hebben. Klinkt ingewikkeld, maar onze experts leggen het je graag uit.

Hoe werkt een scooterverzekering?

Een verzekering afsluiten doe je na de aanschaf van een scooter. Deze kun je eenvoudig afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, maar het is ook mogelijk om via La Souris een scooterverzekering af te sluiten. Wij werken hiervoor samen met Unigarant Verzekeringen. Hierna ben je verzekerd bij ongevallen en mag je de openbare weg op. Deze verzekering is van jou totdat je scooter verkocht of geschorst is.

Is een scooterverzekering verplicht?

Ja, het is in Nederland verplicht om een scooter te verzekeren. Tenminste, als je ‘m gebruikt op de openbare weg. Op eigen terrein mag een scooter gebruikt worden zonder verzekering.

Voordelen van een scooterverzekering afsluiten

Eigenlijk hoop je je scooterverzekering niet nodig te hebben. Een scooterverzekering vergoedt (afhankelijk van het type verzekering) de schade bij bijvoorbeeld een ongeval. Dat is dan ook het grote voordeel van een scooterverzekering. Je kunt je vast voorstellen dat een ongeval met meerdere voertuigen veel schade kan opleveren. Degene die het ongeval heeft veroorzaakt, draait op voor de kosten. Dat is materiële schade, zoals het repareren van de beschadigde voertuigen. Maar ook lichamelijk letsel. Als je alles bij elkaar optelt, lopen de kosten hoog op. Met een scooterverzekering dek je je in tegen zulke financiële tegenvallers.

Verder zijn er, afhankelijk van je type verzekering, meer voordelen. Wat dacht je van een schadevergoeding als je scooter door storm of brand is beschadigd? Of van een schadevergoeding als je scooter wordt gestolen? Lees je daarom goed in wat welke verzekering vergoedt. 

Welke scooterverzekeringen zijn er?

In de meeste gevallen kun je uit drie verschillende verzekeringspakketten kiezen. De meest voorkomende zijn de WA, WA+ en All Risk pakketten. Het WA-pakket is het meest compacte pakket dat er is. Deze bevat namelijk de basics die verplicht zijn om een scooter te besturen. Het WA+ pakket bevat hiernaast een vergoeding voor diefstal en aanschafwaarde nadat de scooter niet meer gebruikt kan worden. Het All Risk-pakket bevat alles wat je nodig hebt om je scooter optimaal te verzekeren. Schade aan je eigen scooter wordt ook meeverzekerd.

Welke factoren bij een scooterverzekering?

Woonplaats en leeftijd zijn grote factoren die de prijs van een scooterverzekering kunnen beïnvloeden. De kans op diefstal is namelijk vele malen hoger in grotere steden. Verder is een scooterverzekering een stuk prijziger wanneer je jong bent. Je hebt dan meestal nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe goedkoper je verzekering namelijk is. Het type scooter is daarnaast ook een belangrijk onderdeel om de prijs te kunnen berekenen. Een duurdere scooter kost je natuurlijk meer om te verzekeren. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een scooter.

Welke scooterverzekering is de beste?

Iedere scooterverzekering heeft zijn voor- en nadelen. Er is dus niet zoiets als ‘de beste scooterverzekering’. Het is vooral belangrijk om de risico’s af te wegen en de voorwaarden van verzekeringen naast elkaar te leggen. Let vooral op:

Dekking: je bent verplicht om een basisverzekering af te sluiten die de schade van anderen vergoedt als jij de oorzaak bent van die schade. Uitgebreidere verzekeringen verzekeren je ook tegen bijvoorbeeld diefstal en schade door brand;
Accessoires: je kunt meer dan alleen je scooter verzekeren, zoals je helm. Denk goed na of deze extra’s interessant zijn voor jou;
Voorwaarden: lees de voorwaarden van je scooterverzekering goed door. Als je scooter is opgevoerd, je geen helm draagt of als je scooter wordt gestolen zonder dat hij op slot stond, krijg je vaak geen vergoeding.

Tip: het helpt om scooterverzekeringen te vergelijken op websites zoals Independer of Pricewise. 

Wat kost een scooterverzekering per maand?

Een WA-pakket kost je gemiddeld €20,- per maand bij een gloednieuwe scooter.
Bij een WA+ pakket ben ongeveer €30,- per maand kwijt.
Bij een All Risk-verzekering betaal je al snel €50,- euro in de maand.

Weet dat dit puur indicaties zijn. Lees je dus goed in voordat je een scooterverzekering afsluit. Goed inlezen kan je bakken met geld besparen. Een goedkope scooterverzekering heeft bijvoorbeeld vaak een eigen risico dat een stuk duurder is. Let dus goed op, want elke verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen regels.

Wat kost een scooterverzekering voor een 16-jarige?

Voor jonge scooterrijders is een verzekering duurder. Dat komt omdat je als beginnende bestuurder weinig ervaring hebt. De kans dat je schade rijdt, is daardoor groter, vinden verzekeringsmaatschappijen.

Als je 16 jaar oud bent en een goedkope scooterverzekering wilt afsluiten, moet je denken aan een premie van minimaal €40,- per maand. Het gaat dan om het WA-pakket. Als je één jaar ouder bent, daalt de premie snel. Als 17-jarige betaal je ongeveer €30,- per maand voor een WA-pakket. 

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.779 beoordelingen