Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Hoe moet je een scooter overschrijven?

Ben je van plan om een tweedehands scooter van een particulier te kopen of ga je zelf je scooter verkopen? Dan is het handig om te weten hoe het overschrijven van je scooter in zijn werk gaat. We leggen je in dit artikel alles uit!

Waarom moet je een scooter overschrijven?

Je schrijft de scooter over wanneer je deze gaat kopen of verkopen. Wanneer je dit doet ben je daarna niet meer verantwoordelijk voor verplichtingen zoals een verzekering of belasting. De overschrijving kun je op locatie en online regelen. Wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt, is het verstandig om op locatie te komen. Hier helpt een medewerker je verder. 

Voorwaarden scooter overschrijven

Voordat je een scooter kan overschrijven moet je minimaal achttien jaar oud zijn. Daarnaast moet het kentekenbewijs compleet zijn. Wanneer de tenaamstellingscode ontbreekt of als er een deel mist van het kentekenbewijs, kan de scooter niet overgeschreven worden. Bij een papieren kentekenbewijs mag het voertuigbewijs deel één ontbreken.

Scooter overschrijven via een kentekenloket

Ga samen met de koper of verkoper naar het kentekenloket en neem het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode, of het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. Vergeet daarnaast niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Een medewerker heeft de overschrijving binnen een paar minuten afgehandeld.

Scooter online overschrijven

Het is onmogelijk om een scooter online over te schrijven met een papieren kentekenbewijs. Daarnaast heb je een identiteitskaart of een paspoort met een chip nodig, samen met een mobiel die deze kan lezen. Voor het overschrijven moet je eerst een identiteitscontrole uitvoeren. Nadat de overschrijving afgehandeld is, ontvang je twee mails met als bevestiging dat de overschrijving gelukt is.

Na het overschrijven van een scooter

Na de overschrijving ontvang je een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. De tenaamstellingscode is het deel dat je nodig hebt bij het overschrijven van je scooter. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor je verplichtingen zoals een verzekering of belasting. De nieuwe eigenaar moet voldoen aan de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter.

Overige informatie scooter overschrijven

De volgende dag ontvang je via de post het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Wanneer de scooter op naam staat, maar het kentekenbewijs nog niet in huis is, mag je al wel de weg op. De gegevens staan namelijk al geregistreerd in het kentekenregister. In het buitenland is het niet toegestaan zonder kentekenbewijs te rijden.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.839 beoordelingen