Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 17 winkels

Waar mag ik met mijn scooter rijden?

Inmiddels is iedereen er aan gewend, scooters die op de rijbaan rijden. Tegenwoordig delen auto’s de rijbaan met onder andere scooters, speed-pedelecs en andere speciale voertuigen. Bromfietsen moeten wel op het fietspad blijven. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer deel kan nemen. La Souris legt jou graag uit welke verkeersregels er gelden met betrekking tot scooters en brommers.

Welke verkeersregels gelden voor welke soort scooter?

Voor iedere soort scooter gelden andere verkeersregels. Er zijn verschillende soorten scooters: snorscooters (maximumsnelheid van 25 km/u) en bromscooters (maximumsnelheid van 45 km/u). Op de rijbaan zal je voornamelijk te maken hebben met bromscooters. Echter gelden voor bromscooters wel speciale verkeersregels.

Wanneer mag een brom- of snorscooter op de weg rijden?

Laten we beginnen bij de snorscooter, die een maximumsnelheid van 25km/u heeft. De snorscooter moet te allen tijde op het fietspad rijden, wanneer deze aanwezig is. Deze soort scooter is dus bijna te vergelijken met een fietser. Alleen op een onverplicht fietspad, te herkennen aan een blauw rechthoekig bord met het woord fietspad erop, is de snorscooter met een verbrandingsmotor verboden (een elektrische snorscooter is dus wel toegestaan).

Een bromscooter, die een maximumsnelheid van 45 km/u heeft, mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad, maar buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Wanneer er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden. Dit fiets- of bromfietspad herken je aan het blauwe ronde verkeersbord met een fiets en brommer erop. Ontbreekt dit verkeersbord? Dan moet de snorscooter de rijbaan op.

Wat is de maximale toegestane snelheid van een snor- of bromscooter?

Voor snorscooters geldt een maximumsnelheid van 25 km/u. 

Bij een bromscooter verschilt dit per locatie. Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.

Is een helm verplicht op een scooter?

Dat verschilt per soort scooter. Bij een snorscooter is een helm niet verplicht vanwege de lage maximumsnelheid, maar wel aan te raden in verband met je eigen veiligheid. Bij een bromscooter is een helm wel verplicht, vanwege de hoge snelheden.

Is een verzekering verplicht bij een scooter?

Een scooter valt onder de motorrijtuigen. Dit houdt in dat de bestuurder verplicht is om verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Wie een ongeval veroorzaakt met het besturen van een opgevoerde scooter zal zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Levering

Levering van scooters in Belgiƫ

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Alles wat je moet weten over de e-fatbike Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 4,1 van 5 - 2.712 beoordelingen