Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Waar mag ik met mijn scooter rijden?

Inmiddels is iedereen er aan gewend, scooters die op de rijbaan rijden. Tegenwoordig delen auto’s de rijbaan met onder andere scooters, speed-pedelecs en andere speciale voertuigen. Bromfietsen moeten wel op het fietspad blijven. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer deel kan nemen. La Souris legt jou graag uit welke verkeersregels er gelden met betrekking tot scooters en brommers.

Welke verkeersregels gelden voor welke soort scooter?

Voor iedere soort scooter gelden andere verkeersregels. Er zijn verschillende soorten scooters: snorscooters (maximumsnelheid van 25 km/u) en bromscooters (maximumsnelheid van 45 km/u). Op de rijbaan zal je voornamelijk te maken hebben met bromscooters. Echter gelden voor bromscooters wel speciale verkeersregels.

Wanneer mag een brom- of snorscooter op de weg rijden?

Laten we beginnen bij de snorscooter, die een maximumsnelheid van 25km/u heeft. De snorscooter moet te allen tijde op het fietspad rijden, wanneer deze aanwezig is. Deze soort scooter is dus bijna te vergelijken met een fietser. Alleen op een onverplicht fietspad, te herkennen aan een blauw rechthoekig bord met het woord fietspad erop, is de snorscooter met een verbrandingsmotor verboden (een elektrische snorscooter is dus wel toegestaan). Een gemeente mag echter ook bepalen dat een snorscooter op de openbare weg moet rijden. Dit is in delen van Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld het geval. 

Een bromscooter, die een maximumsnelheid van 45 km/u heeft, mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad, maar buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Wanneer er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden. Dit fiets- of bromfietspad herken je aan het blauwe ronde verkeersbord met een fiets en brommer erop. Ontbreekt dit verkeersbord? Dan moet de snorscooter de rijbaan op.

Wat is de maximale toegestane snelheid van een snor- of bromscooter?

Voor snorscooters geldt een maximumsnelheid van 25 km/u. 

Bij een bromscooter verschilt dit per locatie. Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.

Is een helm verplicht op een scooter?

Een helm is verplicht op iedere scooter. Sinds 1 januari 2023 geldt een landelijke helmplicht voor snorscooters, waardoor je op elke scooter een helm moet dragen. Op een snorscooter mag je echter ook een speed-pedelec-helm dragen. Door de helmplicht zijn fatbikes razendpopulair geworden, doordat daarvoor geen helmplicht geldt, maar je wel het scootergevoel behoudt door deze brommer-look-and-feel-ebikes.

Is een verzekering verplicht bij een scooter?

Een scooter valt onder de motorrijtuigen. Dit houdt in dat de bestuurder verplicht is om verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Wie een ongeval veroorzaakt met het besturen van een opgevoerde scooter zal zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Elektrische mamafietsen Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,8 van 5 - 4.187 beoordelingen