Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Heeft een scooter wegenbelasting?

Na de aanschaf van een scooter en accessoires én de kosten voor de benzine ben je er nog niet. Je bent ook verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Maar moet je ook wegenbelasting voor je elektrische scooter, fatbike of bromfiets betalen, zoals je dat voor een auto of vrachtwagen moet? In deze blog lees je meer over de wegenbelasting voor scooters.

Betaal je wegenbelasting voor een scooter?

Wegenbelasting is een belasting die je betaalt om bij te dragen aan het onderhoud van de wegen in Nederland. Hoe zwaarder het voertuig, hoe meer schade hij toebrengt aan de weg en dus hoe hoger de belasting. Zo betaal je voor een vrachtwagen meer wegenbelasting dan voor een personenauto.


Omdat een scooter niet zwaar is en daarom weinig schade toebrengt aan de weg, betaal je als eigenaar voor een scooter géén wegenbelasting. We hebben het dan over scooters met geel of blauw kenteken die maximaal 45 kilometer per uur rijden. 


Wegenbelasting en het milieu
De wegenbelasting wordt niet alleen geheven om het onderhoud aan wegen te betalen. Ook het milieu speelt mee. Een scooter heeft een veel lagere uitstoot dan een bus, vrachtwagen of personenauto. Ook dat verklaart dat je voor een scooter geen wegenbelasting betaalt.

Uitzonderingen wegenbelasting voor scooters

Geen wegenbelasting voor je scooter? Dat is goed nieuws voor bíj́na iedere scootereigenaar. Want er is een uitzondering. Rijd je met een scooter die harder gaat dan 45 kilometer per uur, dan ontkom je niet aan wegenbelasting. Dat komt omdat deze scooters een cilinderinhoud hebben van meer dan 50 cc. Zij worden daarom gezien als ‘motor’. En voor motoren betaal je wel wegenbelasting.


Tip: je kunt heel makkelijk achterhalen in welke categorie jouw scooter valt via de kentekencheck van het RDW.

Hoeveel kost wegenbelasting voor een scooter

In de meeste gevallen betaal je het mooie bedrag van €0,- voor de wegenbelasting van je scooter. De kostenpost wegenbelasting voor je elektrische scooter, fatbike of bromfiets Let wel: je scooter mag dan niet harder dan 45 kilometer per uur rijden en de cilinderinhoud mag niet hoger dan 50 cc zijn.


Dat betekent niet dat scooterrijden gratis is. Wil je een scooter, fatbike of elektrische scooter kopen? Houd dan rekening met alle andere kosten. Zo ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Ook moet je een goedgekeurde helm en (in sommige gevallen) een slot aanschaffen. 

Levering

Levering van scooters in België

Meestgestelde vragen

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter? Hoe werkt een elektrische scooter? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Hoe maak je het beste je scooter schoon? Wat is het verschil tussen een snorfiets en bromfiets? Welke scooterhelm past bij mij? Tips om je scooter goed te beveiligen Welke scooter past bij mij? Mijn scooter is gestolen, wat nu? Vanaf welke leeftijd mag je een scooterrijbewijs halen? Hoe werkt een scooter of fatbike lease? Hoe schors ik mijn scooter? Hoe moet je een scooter overschrijven? Wat kost een scooterverzekering? Wat kost een scooter rijbewijs? Boete scooter rijden zonder helm WOK-status voor je scooter. Wat nu? 2-takt of 4-takt scooter: Wat is het verschil? Banden scooter oppompen: wat is de juiste bandenspanning? Heeft een scooter wegenbelasting? Zijn elektrische steps legaal? Beste elektrische bakfietsen van 2024 Met je autorijbewijs op een 125cc-motor, CDA is voor Fatbikes opgelet: politie rolt nieuwe rollerbanken uit Alles wat je moet weten over de elektrische fatbike Europese Commissie: Opgevoerde fatbikes met gashendels en te zware motoren mogen de openbare weg op, alleen als je onderweg bent naar buitengebieden  Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter?
Beoordeling door klanten: 3,9 van 5 - 3.838 beoordelingen