fbpx
Let op! Geld lenen kost geld.

Verschil blauw en geel kenteken

Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor op mijn scooter? Veel mensen weten niet precies hoe het zit met de regels als het gaat om brommers en scooters. Daarom hebben wij een kort overzicht gemaakt zodat de verschillen tussen snorbrommers en bromfietsen duidelijker wordt.

Blauw kenteken

Een snorscooter mag maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden en beschikt over een blauwe kentekenplaat. Een helm dragen is niet verplicht maar mag uiteraard wel wanneer je voor extra veiligheid kiest. Voor het besturen van een snorscooter of snorbrommer moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in bezit zijn van een Rijbewijs AM, ook wel bekend als scooterrijbewijs, of een autorijbewijs. Voor het voertuig dient minimaal een WA verzekering te worden afgesloten.

Geel kenteken

Een brommer (bromfiets) of bromscooter mag maximaal 45 kilometer per uur kunnen rijden. De brommer herken je aan de gele kentekenplaat. Het dragen van een helm is verplicht. In tegenstelling tot de snorfiets rijd je met een brommer meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s tenzij dit anders is aangegeven. Voor het besturen van een bromscooter moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs AM (scooterrijbewijs) of een autorijbewijs (rijbewijs B). Ook voor de brommer moet je minimaal een WA verzekering afsluiten.