Laagste prijsgarantie Bezorging & service aan huis 21 winkels

Helmplicht voor snorfietsers

Helmplicht voor snorscooters per 1 januari 2023

De helmplicht voor snorfietsers (25 km/u) gaat per 1 januari 2023 in. De ministerraad stemde vrijdag 28 mei 2021 in met een wetsvoorstel van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. De regering hoopt en verwacht hiermee het aantal verkeersgewonden en -doden afneemt. Het nieuwe wetsvoorstel lag sinds maart 2020 al klaar, maar werd verhinderd door allerlei opspelende obstakels.

Bestuurders én passagiers van snorscooters moeten, net als de bromfietsers (45 km/u), een helm dragen vanaf 1 januari 2023. De ministerraad heeft ingestemd dat Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede en Eerste Kamer zendt. Van Nieuwenhuizen verwacht dat het aantal verkeersongevallen onder snorfietsers na de invoer van de helmplicht, daalt doordat snorfietsers over zullen stappen naar een alternatief vervoersmiddel, zoals bijvoorbeeld een bromfiets, speed-pedelec of auto.

Gemeente Amsterdam

In de gemeente Amsterdam is het sinds april 2019 verplicht voor snorfietsers om binnen de ring (A10) een bromfietshelm te dragen en op de weg te rijden. Vorig jaar bleek echter dat 10% van de Amsterdamse snorscooteraars nog steeds géén helm draagt. Ook gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond deze zomer op veel plekken overgaan naar de rijbaan.

Helmplicht voor snorscooters al langer een dilemma

Trauma-artsen en de meerderheid van de Tweede Kamer willen de helmplicht voor snorscooters al een lange periode invoeren. Dit was echter lastig omdat de wet geen onderscheid maakt tussen snorfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen. Hierdoor krijgt een bromfiets met twee wielen voor en één achter géén helmplicht, maar een driewieler met één wiel voor en twee achter wel.

Bromfiets helm of toch een Speed-Pedelec helm?

De vraag is of je ook daadwerkelijk een bromfietshelm op moet of dat een Speed-Pedelec helm voldoende is. Op aanvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt het Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk (TNO) momenteel de veiligheid van een speed-pedelec helm, omdat snorfietsers en andere partijen kritiek hebben op het gewicht en de ventilatie van een bromfietshelm. Indien dit onderzoek positief is, kunnen de bestuurders en passagiers zelf de keuze maken tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec helm.

Beslissing maken, helm of alternatief?

De wet zal per juli 2022 ingaan, zodat iedereen voldoende tijd heeft om een beslissing te maken tussen het kopen van een helm, het zoeken naar een alternatief en/of de scooter om te laten keuren naar een bromfiets, meldt de ministerraad.

Heerlijk touren zonder helm? Ga dan voor een elektrische fatbike!

Naast scooters biedt La Souris ook elektrische fatbikes aan in het assortiment. We bieden fatbikes aan van de merken Phatfour en Knaap. Met onze elektrische fatbikes kan je heerlijk zonder helmplicht genieten van een tourtje. 

Bestellen

Het Bestelproces van jouw scooter Scooter of fatbike verzekeren Aanvragen van een kenteken Rijklaar maken van jouw scooter Onze Tweedehands scooters

Levering

Bezorging van jouw scooter Een scooter afhalen Levering van scooters in België Levering van scooters in Duitsland

Retourneren & Annuleren

Hoe werkt Retourneren bij La Souris? Hoe werkt Annuleren bij La Souris?

Betaalopties

Welke betaalopties zijn er? Lease, hoe werkt dat? Je scooter inruilen? Sloopsubsidie Snor- of Bromfiets (Gemeente Nijmegen)

Ervaringen

Reviews Klachten Onze blogs

Service

Garantie Onderhoud aan jouw scooter of e-fatbike nodig? Onderhoudspakketten scooters & fatbikes Reparatie van jouw scooter Schade, wat nu? Service aan huis Accu's: actieradiussen en zorgvuldige omgang met accu's

La Souris

Over La Souris Onze winkels Onze Servicepunten Werken bij La Souris? (Vacatures) De openingstijden van onze klantenservice La Souris grootste particuliere scootermerk van NL (januari) La Souris voor 3e keer in 6 maanden het grootste particuliere scootermerk van NL! Laagste prijsgarantie scootermerken

Meestgestelde vragen

Corona (UPDATE 15/2/2022) Helmplicht voor snorfietsers Privacyverklaring La Souris B.V. Waar kan ik mijn fatbike verzekeren? Handleidingen Don Souris Fatbike keuzehulp Scooter keuzehulp Keuzehulpen Onderhoudspakketten benzine scooters Onderhoudspakketten elektrische scooters Onderhoudspakketten Fatbikes Meestgestelde vragen (FAQ) De nieuwe EURO5 norm. Wat houdt dit in?
Beoordeling door klanten: 3,8 van 5 - 4.192 beoordelingen