Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Venlo ook op zondag open! 4 winkels ook op zondag open!

Helmplicht voor snorfietsers

Helmplicht voor snorfietsers per 1 juli 2022

De helmplicht voor snorfietsers (25 km/u) gaat per 1 juli 2022 in. De ministerraad stemde vrijdag 28 mei 2021 in met een wetsvoorstel van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. De regering hoopt en verwacht hiermee het aantal verkeersgewonden en -doden afneemt. Het nieuwe wetsvoorstel lag sinds maart 2020 al klaar, maar werd verhinderd door allerlei opspelende obstakels.

Bestuurders én passagiers van snorscooters moeten, net als de bromfietsers (45 km/u), een helm dragen vanaf 1 juli 2022. De ministerraad heeft ingestemd dat Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede en Eerste Kamer zendt. Van Nieuwenhuizen verwacht dat het aantal verkeersongevallen onder snorfietsers na de invoer van de helmplicht, daalt doordat snorfietsers over zullen stappen naar een alternatief vervoersmiddel, zoals bijvoorbeeld een bromfiets, speed-pedelec of auto.

Gemeente Amsterdam

In de gemeente Amsterdam is het sinds april 2019 verplicht voor snorfietsers om binnen de ring (A10) een bromfietshelm te dragen en op de weg te rijden. Vorig jaar bleek echter dat 10% van de Amsterdamse snorscooteraars nog steeds géén helm draagt. Ook gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond deze zomer op veel plekken overgaan naar de rijbaan.

Helmplicht langer een dilemma

Trauma-artsen en de meerderheid van de Tweede Kamer willen de helmplicht voor snorscooters al een lange periode invoeren. Dit was echter lastig omdat de wet geen onderscheid maakt tussen snorfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen. Hierdoor krijgt een bromfiets met twee wielen voor en één achter géén helmplicht, maar een driewieler met één wiel voor en twee achter wel.

Bromfiets helm of toch een Speed-Pedelec helm?

De vraag is of je ook daadwerkelijk een bromfietshelm op moet of dat een Speed-Pedelec helm voldoende is. Op aanvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt het Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk (TNO) momenteel de veiligheid van een speed-pedelec helm, omdat snorfietsers en andere partijen kritiek hebben op het gewicht en de ventilatie van een bromfietshelm. Indien dit onderzoek positief is, kunnen de bestuurders en passagiers zelf de keuze maken tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec helm.

Beslissing maken, helm of alternatief?

De wet zal per juli 2022 ingaan, zodat iedereen voldoende tijd heeft om een beslissing te maken tussen het kopen van een helm, het zoeken naar een alternatief en/of de scooter om te laten keuren naar een bromfiets, meldt de ministerraad.

Bestellen

Het Bestelproces van jouw scooter Het Verzekeren van jouw scooter Aanvragen van een kenteken Rijklaar maken van jouw scooter Onze Tweedehands scooters

Levering

Bezorging van jouw scooter Een scooter afhalen Levering in Belgiƫ Levering in Duitsland

Retourneren & Annuleren

Hoe werkt Retourneren bij La Souris? Hoe werkt Annuleren bij La Souris?

Betaalopties

Welke betaalopties zijn er? Lease, hoe werkt dat? Je scooter inruilen? Sloopsubsidie Snor- of Bromfiets (Gemeente Nijmegen)

Ervaringen

Reviews Klachten

Service

Garantie Onderhoud aan jouw scooter nodig? Onze Onderhoudspakketten Reparatie van jouw scooter Schade, wat nu? Service aan huis

La Souris

Over La Souris Onze Winkels Onze Servicepunten Werken bij La Souris? (Vacatures) De openingstijden van onze klantenservice Privacy- en Cookieverklaring La Souris grootste particuliere scootermerk van NL

Meestgestelde vragen

Coronamaatregelen (UPDATE 28/4/2021) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Help! Mijn scooter start niet (Checklist) Helmplicht voor snorfietsers Meestgestelde vragen (FAQ) Wat is het verschil tussen een brom- en snorscooter? Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter? Alles wat jij moet weten over elektrische scooters! De nieuwe EURO5 norm. Wat houdt dit in? Hoe maak je het beste je scooter schoon?
Beoordeling door klanten: 4,2 van 5 - 1048 beoordelingen