fbpx
Let op! Geld lenen kost geld.

Oliepeil scooter controleren

Olie peilen van de scooter is belangrijk!

Een 4-takt scooter van La Souris verbruikt geen olie zoals bij verouderde 2-takt scooters maar gebruikt een zogenoemd carter (oliereservoir). Een oliepompje zorgt vervolgens voor koeling en smering van uw motorblok.

Oliepeil zelf controleren

Het oliepeil dient regelmatig te worden gecontroleerd aan de hand van de peilstok aan de rechteronderkant van het motorblok. Zorg ervoor dat je de scooter horizontaal op de bokstandaard plaatst! Draai vervolgens de peilstok uit het motorblok.

Nu veegt je met een stukje keukenpapier de peilstok schoon. Draai nu de peilstok terug in de motor en vervolgens er weer uit. Het oliepeil dient nu in het dunnere gedeelte onderaan de peilstok zichtbaar te zijn, minimaal halverwege het dunne gedeelte. Let erop dat dit niet over het dikkere ronde gedeelte komt. Is dit peil niet correct dan kun je 10W-40W olie bijvullen door met behulp van een trechtertje door de vulopening waardoor je zojuist hebt gepeild. Houdt daarbij rekening dat er slechts 0.75 liter olie in totaal in het motorblok aanwezig mag zijn, wees dus voorzichtig met teveel olie bijvullen.

Te veel olie zorgt voor lekkende pakkingen en defecten aan lagers e.d. Heb je per ongeluk teveel olie bijgevuld, dan dien je de olie eruit te laten lopen door de stop onder het motorblok los te draaien. Gebruik met het oog op het milieu daarbij een opvangbak. Draai nu de stop weer terug (inclusief filtertje dat bij het uitdraaien mee naar buiten komt) en vul het carter tot het juiste peil.

Het oliepeil van je scooter is zo belangrijk omdat het voor 90% de levensduur van je scooter bepaalt. Daarom geven wij als advies om bij elke tankbeurt je olie peil te controleren en zo nodig aan te passen.

Geef je scooter op tijd een onderhoudsbeurt. Tijdens deze beurten wordt de olie ververst en bijgevuld. Zo heb je minder omkijken naar je scooter.

Informeer bij een van onze medewerkers naar de onderhoudspakketten die wij aanbieden voor je scooter.