fbpx
Let op! Geld lenen kost geld.

Verschil tussen een 2-takt en 4-takt scooter

Motor_blok_scooterSteeds vaker zie je de termen 2-takt en 4-takt scooter voorbij komen. Als je een scooter wilt kopen, wil je wel graag weten wat het verschil is. Bij La Souris Scooters geven wij je hier graag meer informatie over.

Tweetakt motor

De tweetakt motor is veel eenvoudiger qua opzet ten opzichte van een viertakt motor. Er zijn minder onderdelen in het blok aanwezig. Daardoor is het minder onderhoudsgevoelig en lichter in gewicht. Problemen aan motorblok kunnen makkelijk en snel worden verholpen. Een 2-takt motor gebruikt echter wel meer brandstof en olie. Het heeft meer vermogen en is eenvoudiger op te voeren. Het motorblok werkt in twee slagen: de inlaatslag en de arbeidsslag. Eerst beweegt de zuiger omhoog, vervolgens omlaag. Daarna begint het proces weer van voren af aan. Als deze twee slagen zijn uitgevoerd is de krukas precies één keer rond geweest.

Viertakt motor

Een viertakt motor is een zuigermotor, die twee complete omwentelingen maakt om weer in de uitgangstoestand terug te keren. De viertaktmotor in werking doorloopt vier fasen, ook wel slagen genoemd. Je hebt de inhaalslag (een inlaatklep gaat open en de zuiger naar beden; een brandbaar gasmengsel vult de cilinder), de compressieslag (de klep gaat dicht en de zuiger weer naar boven), de arbeidsslag (een vonk of de warmte van de compressie ontsteekt het mengsel en de zuiger wordt door de explosie met kracht naar beneden geduwd) en de uitlaatslag (een uitlaatklep gaat open, de zuiger naar boven en drukt het gasmengsel uit de cilinder).

Het verschil

Ten opzichte van de 2-takt motor heeft de 4-takt wel een aantal voordelen. Zo hoef je niet zelf meer olie te kopen. Het motorblok wordt namelijk niet gesmeerd vanuit de brandstof, maar vanuit de motorblokolie. De techniek zorgt voor een veel efficiëntere verbranding waardoor het brandstofverbruik veel lager is. Een 4-takt gebruikt gemiddeld 1 liter voor 40 km. Dat is twee keer zo zuinig als een 2-takt. Wil je meer weten? Kom dan langs in één van onze showrooms voor een toelichting.