Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Venlo ook op zondag open! 4 winkels ook op zondag open!

Waar mag ik met mijn scooter rijden?

Waar mag ik met mijn scooter rijden?
Inmiddels is iedereen er aan gewend, scooters die op de rijbaan rijden. Tegenwoordig delen auto’s de rijbaan met onder andere scooters, speed-pedelecs en andere speciale voertuigen. Bromfietsen moeten wel op het fietspad blijven. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer deel kan nemen. La Souris legt jou graag uit welke verkeersregels er gelden met betrekking tot scooters en brommers.

Welke verkeersregels gelden voor welke soort scooter?
Voor iedere soort scooter gelden andere verkeersregels. Er zijn verschillende soorten scooters: snorscooters (maximumsnelheid van 25 km/u) en bromscooters (maximumsnelheid van 45 km/u). Op de rijbaan zal je voornamelijk te maken hebben met bromscooters. Echter gelden voor bromscooters wel speciale verkeersregels.

Wanneer mag een brom- of snorscooter op de weg rijden?
Laten we beginnen bij de snorscooter, die een maximumsnelheid van 25km/u heeft. De snorscooter moet te allen tijde op het fietspad rijden, wanneer deze aanwezig is. Deze soort scooter is dus bijna te vergelijken met een fietser. Alleen op een onverplicht fietspad, te herkennen aan een blauw rechthoekig bord met het woord fietspad erop, is de snorscooter met een verbrandingsmotor verboden (een elektrische snorscooter is dus wel toegestaan).

Een bromscooter, die een maximumsnelheid van 45 km/u heeft, mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad, maar buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Wanneer er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden. Dit fiets- of bromfietspad herken je aan het blauwe ronde verkeersbord met een fiets en brommer erop. Ontbreekt dit verkeersbord? Dan moet de snorscooter de rijbaan op.

Wat is de maximale toegestane snelheid van een snor- of bromscooter?
Voor snorscooters geldt een maximumsnelheid van 25 km/u. 

Bij een bromscooter verschilt dit per locatie. Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.

Is een helm verplicht op een scooter?
Dat verschilt per soort scooter. Bij een snorscooter is een helm niet verplicht vanwege de lage maximumsnelheid, maar wel aan te raden in verband met je eigen veiligheid. Bij een bromscooter is een helm wel verplicht, vanwege de hoge snelheden.

Is een verzekering verplicht bij een scooter?
Een scooter valt onder de motorrijtuigen. Dit houdt in dat de bestuurder verplicht is om verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Wie een ongeval veroorzaakt met het besturen van een opgevoerde scooter zal zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Bestellen

Het Bestelproces van jouw scooter Het Verzekeren van jouw scooter Het aanvragen van jouw Kenteken Het Rijklaar maken van jouw scooter Onze Tweedehands scooters

Levering

Bezorging van een scooter Een scooter afhalen Levering in Belgiƫ Levering in Duitsland

Retourneren & Annuleren

Hoe werkt Retourneren bij La Souris? Hoe werkt Annuleren bij La Souris?

Betaalopties

Welke betaalopties zijn er? Lease, hoe werkt dat? Je scooter inruilen? Sloopsubsidie Snor- of Bromfiets (Gemeente Nijmegen)

Ervaringen

Reviews Klachten

Service

Garantie Onderhoud aan jouw scooter nodig? Onze Onderhoudspakketten Reparatie van jouw scooter Schade, wat nu? Service aan huis

La Souris

Over La Souris Onze Winkels Onze Servicepunten Werken bij La Souris? (Vacatures) De openingstijden van onze klantenservice Privacy- en Cookieverklaring La Souris grootste particuliere scootermerk van NL

Meestgestelde vragen

Coronamaatregelen (UPDATE 23/2/2021) Waar mag ik met mijn scooter rijden? Meestgestelde Algemene Vragen (FAQ) Meestgestelde Onderhoudsvragen (FAQ) Wat is het verschil tussen een brom- en snorscooter? Heb ik een blauw of geel kenteken nodig voor mijn scooter? Alles wat jij moet weten over elektrische scooters! De nieuwe EURO5 norm. Wat houdt dit in? Hoe maak je het beste je scooter schoon?
Beoordeling door klanten: 4,2 van 5 - 860 beoordelingen