fbpx
Let op! Geld lenen kost geld.

Hoe kan het dat mijn scooter niet meer start?

Wanneer je scooter opeens niet meer start dan kan dat verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zet La Souris Scooters de mogelijke problemen uiteen. Uiteraard kun je, als je een technische achtergrond hebt, de problemen zelf proberen te verhelpen. Wij raden echter aan om jouw scooter bij één van onze vestigingen langs te brengen, zodat onze monteurs het kunnen repareren. Lees hieronder wat in onze ogen de meest voorkomende oorzaken zijn.

Werking motor

Het motorblok van een scooter is onder andere opgebouwd uit een cilinder, zuiger en carburateur. In de cilinder komt een brandbaar mengsel terecht welke door middel van een bougie tot ontploffing wordt gebracht. Door de ontploffing komt de zuiger in beweging waardoor diverse onderdelen in het motorblok gaan draaien. Wanneer er geen ontploffing plaatsvind in de cilinder, start het motorblok niet.

Brandbaar mengsel

In de cilinder moet een brandbaar mengsel terecht komen welke tot ontploffing wordt gebracht. Dit mengsel bestaat uit brandstof (benzine) en lucht (zuurstof). Deze ingrediënten worden in de carburateur met elkaar vermengd. Door de zuiger in beweging te brengen, dit kan met de kickstarter of de startmotor, wordt de brandstof de cilinder ingezogen. De ontsteking moet vervolgens zorgen dat het mengsel tot ontploffing wordt gebracht. Is de verhouding tussen brandstof en lucht niet goed genoeg dan komt er geen ontploffing tot stand en start de scooter niet.

Werking ontsteking

Er zijn drie onderdelen die tot de ontsteking behoren. Dit is de CDI, de bobine en de bougie. De CDI regelt het tijdstip van de ontsteking. De bobine zet de puls van de CDI om in een hoge voltage. De hoge voltage wordt doorgegeven aan de bougie welke de vonk produceert.

Brandstof

Last but not least, controleer eerst of er voldoende brandstof in de benzinetank aanwezig is. Een benzinemeter hoeft namelijk niet altijd de juist informatie weer te geven. Houd hier rekening mee.